Fotografie is voor velen iets waar ze graag mee bezig zijn. Dingen als het maken van familiefoto’s en het schieten van wat natuur-kiekjes is dan aan het begin ook het meest reëel. Als je jezelf echter begint te verdiepen in de meer technische kant van fotografie, wordt het al snel erg veel en onduidelijk. De volgende vier tips zullen jou helpen het hoofd koel te houden als je begint met fotografie.

1: Apparatuur is niet alles

Misschien denk je dat je met een goede camera ook automatisch goede foto’s kunt maken. Nu is het zeker waar dat goede camera’s ook meer garantie geven voor een goed resultaat, maar alles zit hem in de techniek die je gebruikt. Bij wijze van spreken kun je zelfs met een oude klaptelefoon prachtig mooie foto’s maken, mits je de juiste technieken gebruikt. Als je een goed verhaal neer weet te zetten door middel van een foto, heb je hier de apparatuur niet voor nodig. En je mag nog de allerbeste camera van de wereld hebben, als je niet beschikt over de techniek, krijg je ook geen mooie foto’s.

2: Leer door te doen

Er komt veel technische praat kijken als je begint te lezen over fotografie. Dit kan allemaal erg veel op elkaar lijken en alle nummertjes gaan al snel door de war. Als het gaat om fotografie, is het het beste om gewoon te beginnen en te leren door te doen. Als je met de instellingen speelt en een paar keer dezelfde foto maakt, zie je al snel welk knopje wat doet en welke instelling dus waarvoor zorgt.

3: Richt je ergens op

Veel fotografen zijn gespecialiseerd in een bepaald vakgebied. De een is bijvoorbeeld erg gericht op afscheidsfotografie en de ander houdt zich meer bezig met het fotograferen van dieren. Ben je geïnteresseerd in rouwfotografie, richt je hier dan ook op. Door je juist bezig te houden met een niche waar jij interesse in hebt, wordt het automatisch een stuk leuker.

4: Leer de theorie

Er zit behoorlijk wat theorie achter wat goede foto’s zijn en wat niet. Dit heeft dan niet te maken met belichting en of de foto wel of niet scherp is, maar bijvoorbeeld met composities en positionering van het onderwerp. Je wil namelijk dat een onderwerp echt naar voren springt, en niet dat er allerlei andere dingen voor afleiding zorgen. Ga op zoek naar de theorie hierover en zorg dat je dit toepast tijdens het fotograferen.